Home/Zuurdesembrood voor beginners & Gevorderden en hergebruik oud brood

Zuurdesembrood voor beginners & Gevorderden en hergebruik oud brood

Aankomende workshops, events & experiences

Bekijk alle workshops

[2] Workshop desem voor beginners & gevorderden
De kennis uit de basis workshop (1) kun je uitbreiden in deze langere desemcursus voor beginners. Naast belangrijke principes over het bakken met desem laten we tijdens deze workshop ook zien hoe je oud brood kunt hergebruiken om beter brood te maken en zo voedselverspilling kunt tegengaan. Voorkennis is niet nodig om deze workshop te volgen. Ook geven we regelmatig een zuurdesem workshop voor gevorderden ( science & senses).

Omdat we vaak deelnemers uit het buitenland hebben is de voertaal Engels, indien nodig schakelen we natuurlijk ook terug naar het vertrouwde Nederlands.

We leggen meer uit over de onderliggende principes van het maken van brood, dan enkel een recept te volgen!  

De basistechnieken van brood en de wetenschappelijke onderbouwing daarvan komen in deze baklessen kort aan de orde. Je kunt kneden, brood shapen (deeg op spanning brengen) en natuurlijk vragen stellen. Je krijgt belangrijke tips en een recept om thuis aan de slag te gaan.

Deze workshop is bedoeld voor mensen die meer willen leren dan alleen wat je moet doen en benieuwd zijn naar waarom je bepaalde technieken toepast op het deeg; temperatuurcontrole, kneden of niet kneden, bakken met stoom etc. Lees meer….

 

Desem

De laatste jaren is desembrood heel populair geworden. Wat is desembrood eigenlijk en hoe maak je het ? Is desembrood extra gezond en kun je door zelf brood te maken ook voedselverspilling tegengaan? Wij helpen je tijdens deze workshop op weg.

Zuurdesem is een natuurlijke rijsmiddel. De ontdekking en gebruik hiervan voert terug naar de tijd van de oude Egyptenaren en de ontdekking van gerezen brood. Het deeg fermenteert hierbij met behulp van melkzuurbacteriën (Lactic Acid Bacteria) en gisten die op een natuurlijke wijze opgekweekt worden. Hoe werkt desem? Wat zijn de belangrijkste – wetenschappelijke – kenmerken om met desem te bakken? We bespreken tijdens de workshop de desem-starter, de bijbehorende fermentatietechnieken en de invloed die ze hebben op de smaak en uiterlijk van het brood. We laten ook zien hoe je oud brood kunt hergebruiken als ingredient om beter brood te maken en zo onnodige voedselverspilling kunt voorkomen. Er zijn veel aanwijzingen dat desemfermentatie veel pluspunten heef, dus extra gezond. Ook daar besteden we aandacht aan. 

Voorkennis Desemcursus: Niet nodig, gevorderden kunnen deze workshop gebruiken om meer specifieke vragen over zuurdesem te stellen.
   
   

Circulair & Voedselverspilling

Tijdens deze workshops wordt aandacht besteed aan voedselverspilling. Volgens het voedingscentrum wordt in Nederland tussen de 106 en 147 kg per persoon aan voedsel per jaar weggegooid. Brood scoort hoog op de lijst van voedselverspilling. Wij laten zien hoe je oud brood kunt hergebruiken als broodverbeteraar.

Hergebruik van oud brood als broodverbeteraar

Lees ook, Afval is voor mij een term voor gebrek aan creativiteit.

Kunst & Wetenschap: Een Desemsprookje

https://youtu.be/Ir2WSbqdpGU

Micropia Artis onderzoekt een desemsprookje: Lees meer

Leer meer: