Home/Challe: Food for thought (Box 1)

Challe: Food for thought (Box 1)

Inleiding
Mooie challes maken is niet moeilijk! Het challe-zakje dat je van de LJG hebt ontvangen is door Baking Lab Amsterdam samengesteld om je op weg te helpen. We geven je twee recepten, (1) eenvoudige challe met alleen water en (2) een zoete challe met ook, ei, olie en suiker. We hebben het recept zo voorbereid dat je geen speciale keukenmachines nodig hebt. In de video’s hieronder zie je hoe je de challes eenvoudig kunt maken. In de eerste korte video (challe in 7 minuten) zijn alle stappen al te zien. In de andere video (challe: food for thought) staan we iets langer stil bij het maken en de betekenis van de challe. De stappen staan hieronder ook kort beschreven.

De challes kun je dezelfde dag voorbereiden en bakken, maar ook een paar uur of een nachtje in de koeling bewaren en dan pas bakken. Tijdig koelen van het deeg is in dat geval belangrijk.

In het bakje met maanzaad vind je een verrassing, verpakt in wit papier.

We wensen je veel plezier met het maken van de LJG challes en verder ook mooie discussies aan de Sjabbat tafel en alvast ook Sjabbat sjalom!

Bloem en meel voor het maken van brood kun je in onze bakkerswinkel in Amsterdam Oost halen.
Challes maken (video 7 minuten)

Ingrediënten in het zakje voor 2 challes van ca. 450 gram.

  1. Zak eiwitrijk Amerikaans patentbloem (bevat gluten) (600 gram)
  2. Zakje instant gist (11 gram)
  3. Zakje bakkerszout (bevat jodium) (12 gram)
  4. Bakje maanzaad (noten) &  emmer graan (bevat gluten) korrels in een wit papiertje
  5. Zie recept 2 voor de aanvulling om de zoete challe te maken

Belangrijk
Probeer de temperatuur van je deeg te meten. Is het te warm, koel het dan eerder terug. Is het te koud, geef het dan nog wat extra tijd om te rijzen. Zorg na het mengen van alle ingrediënten dat je minimaal 3 keer het deeg kort kneed met een interval van ca. 25 minuten. Daarna verdeel je het deeg in 6 gelijke stukjes om de strengen voor te bereiden. Dit is het moment dat je start met het terug koelen van het deeg. Na het vlechten van je challes raden we je aan om de laatste rijs ook in de koeling te doen. De temperatuur van het deeg koelt langzaam terug. Tijdens deze handelingen mag het deeg niet uitdrogen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een plastic zak of een andere methode om het deeg volledig af te dekken. Naast standaard keukengereedschap is het handig om bakpapier in huis te hebben om de challes in de oven te schuiven.

Recept 1 (de standaard brood-challe)

  1. Meng eerst bloem met het zakje gist en het zakje zout goed door in een kom.
  2. Doe in een andere kom 330 gram lauwwarm water (ca 35 °C). 
  3. Strooi al het bloem in het water, meng goed door met b.v. een mes, voorkom klonten!
  4. Laat 1.5 uur warm en afgedekt rijzen (ca 26 °C) en kneed minimaal 3 keer, om de 25 minuten kort het deeg.
  5.  
  6. Verdeel na 1.5 uur het deeg in 6 gelijke stukken (ca 150 gram) en rol deze in kleine worstjes.
  7. Verdeel na 1.5 uur het deeg in 6 gelijke stukken (ca 150 gram) en rol deze in kleine worstjes.
  8. Laat de deegstukjes nu 20 minuten afgedekt afkoelen in de koelkast.
  9. Vorm vervolgens (door uitrollen) de stukjes deeg in lange strengen (stokjes).
  10. Gebruik 3 strengen om een challe te vormen, plaats de challe op een blad bedekt met bakpapier, dek wederom goed af met b.v. plastic om uitdroging te voorkomen.
  11. Plaats vervolgens de twee afgedekte challes in de koeling, wacht ca 60 minuten of iets langer tot de challes duidelijk zijn gerezen, (1.5 a 2 keer in volume gerezen). Het  deeg zou afgekoeld moeten zijn naar ca 20 °C.
  12. Verwarm ondertussen de oven voor, op ca 230 °C.
  13. Haal de challes uit de koeling, besprenkel ze met water en strooi het maanzaad gelijkmatig over de challes.
  14. Schuif de challe met bakpapier in de oven en zorg optioneel voor stoom gedurende eerste 10 minuten van het bakproces. Verlaag na 10 min de temp naar ca 200 °C (laat dan ook de stoom uit de oven)  en bak de challe goudbruin in nog eens ca 20 min. Totale baktijd, ca 35 minuten (goudbruine korst). Stoom tijdens de eerste 10 minuten van het bakken bevordert de korst.
  15. Je kunt overwegen om na het vormen van de challe deze afgedekt in de koeling te bewaren en de volgende ochtend te bakken.
  16. Bekijk de video voor een praktische uitleg.
  17. Deze challe smaakt als het goed is niet heel zout. Je kunt naar “goed” joods gebruik nog wat extra zout sprenkelen tijdens het eten van de challe.

Recept 2: De zoete challe
Naast de ingrediënten die in het zakje zitten heb je voor deze zoete variant nog nodig:

  • 2 Eieren om in het deeg te mengen.
  • Nog 1 ei voor het bestrijken van de challe.
  • 48 Gram plantaardige olie, b.v. zonnebloem olie.
  • 42 Gram witte suiker.
  • I.p.v. 330 gram gebruik je nu 210 gram water van ca 35 °C (eieren bestaan voor een groot deel uit water).
  • Kluts eerst de eieren en meng ze vervolgens met de olie, suiker en (210 gram) water.
  • Volg vervolgens de instructies van recept 1 ( vanaf punt 3…)
  • I.p.v de challe met water bestrijken kun je de challe met een losgeklopt ei bestrijken.
  • Vanwege de suiker en het ei moet je deze zoete challe op lagere temperatuur afbakken ( 210 °C). Stoom wordt ook niet gebruikt.
  • De challes kun je direct bakken of na het vormen blijven koelen en de volgende ochtend afbakken.
  • Deze challe smaakt overigens niet heel zoet.

Challe Toast
Brood droogt uit, dus ook deze challes. Als de challes oud zijn maak je er b.v. toast van. De zoete challe leent zich daar goed voor.

 

Verrassing 3x Emmergraan
Waarom 3 korrels, vraag het de Rabbijn van de LJG
Lees meer over onze tarweklok.

 

Uitgebreide challe video

 

Lees meer over Baking Lab.
Bekijk ook de pagina over de zoete ronde challe voor Rosj Hasjana (box2)