Home/Nieuws items/Bij-en-Brood

Bij-en-Brood

Een zoete wetenschappelijke ontdekkingsreis voor kinderen in de natuurtuin van Jeugdland

De belangstelling van mensen voor bijen gaat terug naar de oudheid. De honing die bijen produceren was lang geleden al een geliefde zoetstof. Toen mensen bijen gingen houden ontdekten ze dat bijen net als mensen sociaal gedrag vertonen en dat ze een belangrijke rol spelen in het bestuiven van planten die belangrijk zijn voor onze voeding. Zo is langzaam een bijzondere band ontstaan tussen (honing)bijen en mensen.

Klik hier voor meer leuke weetjes over bijen? 

Mensen en bijen vliegen, werken of spelen op Jeugdland, een stadslandbouw gebied en natuurspeeltuin in Amsterdam Oost. Waar halen ze de energie vandaan om dat te kunnen doen? Kunnen wij misschien iets van de bijen leren over onze voeding? Hoe leggen we dat op een leuke manier aan kinderen uit?

De PERONGELUKKEN TAFEL”

Die uitdagen zijn de bakkers van Baking lab Amsterdam, samen met de Imker van Jeugdland aangegaan op het weekend van de wetenschap 2022. Op een avontuurlijke zondag in de maand oktober konden kinderen in de tuinen van Jeugdland aan de Imker en zijn honing bijen vragen hoe we ons brood kunnen beschermen tegen schimmels en hoe ons eten zoet wordt. Met de tips van de bijen, die naast zoete honing blijkbaar ook brood kunnen maken, gingen de kinderen naar de “PERONGELUKKEN TAFEL”. Samen met de verstrooide brood professor ontdekten ze dat je brooddeeg kunt SCHEIDEN in een witte smaakloze stof (zetmeel) en een kleverig stof (gluten). En blijkbaar kun je daar ook nog eens leuke kleine ballonnen van maken. Aha, dus zo kan het brood rijzen! Het smaakloze zetmeel konden de kinderen later met een wonderstof (enzym) zoeter maken, net zoals bijen van nectar zoete honing maken.


Wij zijn, alweer net zoals bijen, voor onze voeding afhankelijk van planten. Bijen leven van de nectar en pollen (stuifmeel)
. Van de pollen maken ze eiwitrijk bijenbrood, dat in de warme bijenkorf gefermenteerd wordt door goedaardige” micro-organismen. Deze onzichtbare vrienden van de bijen zorgen dat de pollen beter verteerbaar worden voor de jonge bijen die daarvan moeten groeien. De verzuring die tijdens deze fermentatie optreedt draagt bij aan de conservatie van het bijenbrood, het beschermt het bijenbrood tegen onwenselijke schimmels. Bij het maken van zuurdesembrood maken bakkers gebruik van dezelfde fermentatietechnieken als bijen. Deze overeenkomsten tussen ons desem- en bijenbrood konden kinderen proeven en zo een overeenkomst tussen mensen en bijen letterlijk in hun mond proeven. Ongemerkt hebben ze misschien zo ook iets geleerd over biomimicry, een onderzoeksveld waarin wij leren om efficiënte biologische processen en technieken van andere organismen en biologische systemen te vertalen naar toepassingen in onze moderne wereld.

Nog een paar leuke weetjes over bijen?
Klik hier

To bee or not to bee………
#Informelewetenschapseducatie #fermentatie #desem #bijen #bijenbrood #jeugdlandamsterdam #weekendvandewetenschap #biomimicry #zuurdesem #voeding #biomimetics #amsterdam #amsterdamoost #educatie #natuureducatie #biologie #tobeeornottobee