In een notendop
- Doe 300 gram bloem in een kom, met een beetje gist, en 6 gram zout.
- Voeg 210 ml warm / lauw water aan de mix toe
- Meng het goed door (niet kneden)
- Laat het ca 12 uur warm fermenteren (kamertemperatuur)
- Doe minimaal twee keer een strech & fold (strekken en vouwen ), in het Nederlands noemen ze zit ook wel het doorslaan van het deeg. Doe dit bij voorkeur met een pauze van 30 – 60 min aan het einde van de dag. Meer keren herhalen kan tot een betere structuur, sterker deeg leiden. Laat het deeg minimaal nog 30 a 40 min rijzen bi kamer temperatuur voordat je het in de koeling doet.
- Doe de “poking”test, veert het deeg terug als je voorzichtig indrukt?
- Leg het deeg in de koeling (wederom uitdrogen voorkomen).
- Bak het deeg de volgende dag in een hete oven (afgesloten Dutch Oven, ca 230 °C, 35 minuten) het koude deeg kan direct in de hete pan + deksel.
- Haal de deksel er na 10 of 20 min af, zodat de korst kan vormen (stoom ontsnappen)
- Proeven? Eerst het brood 1 uur buiten de oven laten afkoelen
Aanvullende context
Oud Brood?
Je kunt brood altijd even nat maken met water en daarna in de oven snel even oppiepen! Of oud brood gebruiken als broodverbeteraar.