More seven questions interviews:
Bij Baking Lab zijn regelmatig vrijwilligers aan het werk. Ze helpen in de bakkerij en leren zo meer over het maken van brood en onze circulaire processen. Wie zijn deze mensen, waar komen ze vandaan en waar gaan ze weer naar toe? Een interviewreeks.
Interview 1 : Hannie van den Berg (56)
26 augustus 2021
[1 ] Kun je iets meer over jezelf vertellen?
Ik woon sinds mijn studietijd in Amsterdam, waar ik aan de Rietveld heb gestudeerd. Ik ben beeldend kunstenaar, filmmaker en designer en werk in mijn studio hier in Amsterdam. Ik werk aan verschillende projecten, meestal op het snijvlak van wetenschap, kunst en maatschappij. Voorbeelden zijn het boek Smaakmakers, boeren in de stad, waarin stadslandbouwers uit verschillende delen van Amsterdam over hun werk vertellen en de documentaire over de zoektocht naar het Higgs-deeltje, een film over de nieuwsgierigheid, passie en verbeeldingskracht van wetenschap.
[2] Hoe ben je bij Baking Lab terecht gekomen?
Ik heb meegewerkt aan het project EdoSampu 2020, een kunstenaars dialoog over beeldvorming, van onszelf en de ander, in Japan en Nederland. In dit project deed ik onderzoek naar zeewier en brood: een culinaire dialoog tussen typisch Nederlandse en typisch Japanse smaken & ingrediënten. Om meer te weten over brood, ben ik in 2019 bij Baking Lab terecht gekomen voor een workshop over zuurdesem.
Wist je overigens dat Nederland in de 17e eeuw als enige land in Europa een handelspost in Japan had? Het Japans bevat nog steeds een aantal Nederlandse woorden die stammen uit die tijd, b.v. Ontemba (onbedwingbaar Japans meisje), woorden uit de medische wetenschap, scheepvaart, Trapu (trap), rucksack (rugzak). Deze woorden hebben we in een spel verwerkt waarin houtsnijkunst en gedichten met letterpress (handmatig letters zetten en drukken) zijn gebruikt.
[3] Waarom vrijwilligen in een bakkerij?
Na de zuurdesem workshop ben ik begonnen om thuis brood te bakken. Ik merkte dat ik tegen wat dingen
aanliep en wilde meer leren door er intensiever mee bezig te zijn. In mei had ik meer tijd om mij een paar maanden onder te dompelen in het proces van brood bakken.
[4] Omschrijf Baking Lab met je eigen woorden
Ik dacht dat ik om 5:00 ‘s ochtends zou moeten beginnen. Maar dat was niet zo. Mijn beeldvorming over een bakkerij is gedurende mijn vrijwilligers periode bij jullie veranderd. Ik vond het mooi om te zien hoe jonge mensen die nog studeren of net zijn afgestudeerd maatschappelijk relevant werk willen doen en op een verrassende manier helpen om de kloof tussen universiteit en maatschappij te verkleinen. Ik zie dat jullie veel aandacht voor kwaliteit hebben, maar tegelijkertijd ook veel ruimte bieden in de bakkerij om te ontdekken. Dat is bijzonder.
[5] Wat heb je geleerd?
Je hoeft in een bakkerij niet persé om 5 uur te beginnen 🙂
Ik heb mijn zintuigen beter leren gebruiken. Ik weet hoe een deeg “moet” ruiken en ook beter hoe het kan aanvoelen. Ik vond het leuk om mee te gaan naar de graanboer (Boerderij Bijlsma), waar we gezien hebben hoe oude granen zoals einkorn, emmer, en spelt groeien. Daar begint het process. Omdat het broodproces zo visueel is kan ik misschien elementen daarvan t.z.t. als inspiratie gebruiken voor mijn werk over wetenschapscommunicatie.
[6] Een herinnering die misschien over 10 jaar nog komt bovendrijven?
Ik heb in het begin een keer i.p.v. van volkoren tarwemeel, volkoren roggemeel gebruikt. Mijn begeleider, Elise, reageerde heel ontspannen. We hebben daar een ander brood van gemaakt. Heel leerzaam, want roggemeel maakt het ineens tot een heel ander product. Het deeg voelt anders en het ziet er ook heel anders uit.
[7] Wat zijn je plannen na Baking Lab?
Ik ga een cursus geven op de universiteit Utrecht & Twente aan masterstudenten en promovendi over het visueel presenteren van onderzoek, om zo hun onderzoek beter onder woorden te brengen en zo ook de kansen op financiering van hun onderzoek en de maatschappelijk impact daarvan te vergroten. En ik ga zelf ook weer studeren aan de HKU, waar ik een master ga doen! Wat ik van Baking Lab zeker zal meenemen is “the pleasure of finding things out”. En natuurlijk ga ik verder met het experimenteren met brood!
- Lees meer over Baking Lab & Sociaal ondernemen
- Meer info over onze workshops
- Meer info over vrijwilligen