Koken en bakken gaat over het transformeren van eten en in onze bakkerij gebruiken we ovens om dat te onderzoeken. Zo is op een dag het idee ontstaan om de schil van een sinaasappel (restproduct uit ons cafe) in de oven te leggen die toch maar aanstaat. De geur van de sinaasappel konden we op deze manier speels hergebruiken in onze geurpaal, die buiten op ons terras staat en via een lange buis met onze ovens in verbinding staat.
De schil bleek niet alleen prettige geuren af te geven maar ook mooi zwart te worden (verkoold). Nu wordt de restwarmte van onze bakkerij ook gebruikt om compost in onze tuin op te warmen. Onze compost ging in eerste instantie in overgebleven jampotten waarin een tarwegraan kon ontkiemen. We gaven deze potten aan kinderen cadeau tijdens onze circulaire workshops. Niet veel later realiseerde we ons dat de verkoolde sinaasappel-schil ook een mooie container voor de compost en het kiemgraan was en zo was opeens de tarweklok geboren en afval getransformeerd in betekenis.
Tarweklok = Tijd & Intentie
Ontkiemen kost tijd en zorg. Onze tarweklok is een manier om een intentie organisch te verpakken, b.v. door een afspraak in te plannen zodra het graan ontkiemd is of een aantal cm is gegroeid. Je kunt de tarweklok cadeau geven en afspreken dat zodra het plantje een bepaalde hoogte heeft bereikt je samen iets moois en betekenisvol gaat doen……..